Egyesület Ejtőernyős Hagyományőrző Motoros Vitorlázó Kapcsolat
Tagjaink
Dokumentumok
Hírek
Versenyek
Fényképek
Hasznos linkek

BUÉK mindenkinek.

A szakosztály létrejötte


A 2004-ben alakult Honvéd Sportrepülő Egyesületnek kezdetektől van ejtőernyős szakosztálya. Az ejtőernyős szakosztályt 5 alapító tag hozta létre, és az Egyesület többi szakosztályához hasonlóan, mindannyian hivatásos katonák voltak a Magyar Honvédség (MH) alakulatainál.
Az ejtőernyős sport működési feltételei Magyarországon a rendszerváltást követően megváltoztak. Az MHSZ megszűnésével az ejtőernyős képzés és sport lehetőségei jelentősen lekorlátozódtak. A klasszikus ejtőernyőzést (célbaugrás, stílusugrás) szinte csak a Magyar Honvédség ejtőernyős alakulatainál, illetve a civil szférában működő néhány ejtőernyős klubnál űzik.
Jelenleg Magyarországon a Honvéd ejtőernyős egyesületekben, klubokban tömörül a Magyar Nemzeti válogatott, illetve a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatott tagjainak 90-95 %-a.
Az ejtőernyős válogatott katona tagjai mind nagy tapasztalatú ejtőernyősök, több ezer ugrással rendelkeznek. A sokrétű feladat (ugrás nagymagasságból, vízre, éjszaka, felszereléssel, új és régi ejtőernyők beugrása) és a különböző típusú ejtőernyők alkalmazása által a katonasportolók rendkívül nagy tapasztalattal bírnak. Közülük választották ki a (hajdani) Magyar Légierő Ejtőernyős Bemutató Csoportját, akik külföldi és hazai repülőnapokon több alkalommal szerepeltek. Pl: Belgiumban, Lengyelországban, Franciaországban, Romániában, a kecskeméti, és taszári repülőnapokon, Szolnokon, stb.
2004-es megalakulása óta, az egyesület minősített sportolói évente 5-6 ejtőernyős versenyen vesznek részt itthon és külföldön, egyre jobb helyezéseket elérve. A szakosztály működésének célja az ejtőernyős sport népszerűsítése, versenyek rendezése. Egyesületünk, azon belül az ejtőernyős szakosztály már négy alkalommal rendezte meg a Hüse Károly emlékversenyt, a Honvéd Célbaugró versenyt. A Magyar Honvédség hathatós támogatásával a verseny alacsony költséggel lebonyolítható, amely hozzájárul ahhoz, hogy 20-22 csapatból álló mezőnyt vonz az ország minden részéből. Versenyünk mezőnye vetekszik, esetenként szélesebb, mint a Magyar Köztársaság Ejtőernyős Nemzeti Bajnokságának mezőnye.